Tuesday, August 23, 2016

Penskoran Karangan

PERATURAN PEMARKAHAN   BAHASA MELAYU SPM
KERTAS 1
Bahagian A: Karangan Berdasarkan Bahan Rangsangan
[30 markah]
KRITERIA PENSKORAN

   
     PERINGKAT

  
    MARKAH

   KRITERIA





       Cemerlang


     26 – 30

       
        atas
    (28 – 30)

   
    (26 – 27)
      bawah

  • Karangan menepati tema bahan rangsangan.
  • Bahasa gramatis dari segi kata dan ayat. Penggunaan tanda baca betul dan tepat. Ejaan mengikut Sistem
    Ejaan Rumi Baru. Penggunaan kosa kata luas             dan tepat.

  • Wacananya lengkap. Unsur bahasa yang digunakan bervariasi dan menggunakan ungkapan yang
     menarik (peribahasa,  slogan, kata-kata ucapan)

  • Idea relevan dengan tema bahan rangsangan dan dihuraikan dengan jelas dan matang.







        Kepujian



       20 – 25

        
           atas
      (23 – 25)


      (20 – 22)
        bawah

  • Karangan menepati tema bahan rangsangan.
  • Bahasa gramatis dari segi kata dan ayat. Tanda baca betul dan tepat. Ejaan mengikut Sistem Ejaan Rumi Baru. Penggunaan kosa kata luas.
  • Wacananya lengkap. Unsur bahasa yang digunakan bervariasi.
  • Idea relevan dengan tema bahan rangsangan dan dihuraikan dengan jelas.




   
     PERINGKAT

  
    MARKAH

   KRITERIA






       Memuaskan


     15 – 19

        
        atas
    (17 – 19)


    (15 – 16)
       bawah

  • Karangan masih menepati tema bahan rangsangan.
  • Bahasa masih gramatis dari segi kata dan ayat. Penggunaan tanda baca masih betul dan tepat.
         Ejaan masih mengikut Sistem Ejaan Rumi              Baru.
    Penggunaan kosa kata umum.

  • Wacananya masih lengkap. Unsur bahasa masihbervariasi.
  • Idea masih relevan dengan tema bahan rangsangan. Huraian idea masih jelas.




         Kurang
      Memuaskan



      10 – 14

        
         atas
     (12 – 14)


     (10 – 11)
       bawah

  • Karangan kurang menepati tema bahan rangsangan.
  • Bahasa kurang gramatis dari segi kata dan ayat. Kesalahan-kesalahan tatabahasa ketara. Ejaan masih mengikut Sistem Ejaan Rumi Baru tetapi terdapat kesalahan ejaan yang ketara. Penggunaan  kosa kataterhad.
  • Wacana kurang lengkap. Unsur bahasakurang bervariasi.
  • Idea kurang relevan dengan tema bahan rangsangan dan huraiannya kurang jelas.



       Pencapaian
        Minimun








      01 – 09

         atas
     (06 – 09)


      (01 –05)
       bawah


  • Calon tidak menunjukkan penguasaan kemahiran menulis.
  • Banyak kesalahan bahasa dari segi kata dan ayat.
  • Idea tidak menepati tema bahan rangsangan.

Bahagian B: Karangan Respons Terbuka
[100 markah]

PERINCIAN PEMARKAHAN

Cara Pemeriksaan

  1. Pemeriksaan dijalankan secara holistik berpandukan peringkat dan kriteria yang ditetapkan.
  1. Jika karangan:
    1. Kurang daripada 350 perkataan, periksa seperti biasa

    1. Terlalu panjang – periksa seperti biasa hingga ke akhir karangan

  1. Kesalahan format hendaklah ditolak maksimum 2 markah.
  1. Kesalahan ejaan hendaklah ditolak ½ markah dan pemotongan maksimum 3markah. Tiada pemotongan markah bagi kesalahan ejaan yang berulang.
  1. Cara menanda kesalahan isi, ejaan dan tanda baca:
(       )               = Kesalahan isi

_____              = Kesalahan bahasa, rangkai kata dan perkataan

                /                   = Kesalahan ejaan dan huruf besar (nama khas)

              //                    = Kesalahan ejaan yang berulang

                                   
                                    = Kesalahan tanda baca

1

KRITERIA


DESKRIPSI

1. BAHASA
(Mekanis)

  • Kegramatisan       –       kata (morfologi)
                                   -        ayat (sintaksis)

  • Tanda baca

  • Ejaan


2. LARAS
(Dinamis)


  • Pemilihan kosa kata


3. IDEA (ISI)

  • Tema

  • Isi utama

  • Pengembangan (huraian/ bahasa/hujahan/ contoh)

  • Kerelevenan


4. PENGOLAHAN

  • Wacana

  • Logik

  • Pemerengganan

  • Format


5. GAYA BAHASA

  • Keindahan bahasa

  • Ungkapan

  • Peribahasa


1KRITERIA PENSKORAN


PERINGKAT


MARKAH

KRITERIA








CEMERLANG








80 – 100

(90 – 100)

(80 – 89)

  • Penggunaan pelbagai jenis kata yang luas dan tepat.
  • Penggunaan pelbagai ayat majmukyang gramatis.
  • Ejaan dan tanda baca betul
  • Laras bahasa sesuai dengan tugasan
  • Penggunaan kosa kata luas dan tepat
  • Idea relevan mengikut tugasan, dihuraikan dengan jelas dan matang, disertakan dengan contoh yang sesuai
  • Pengolahan menarik dan berkesan serta pemerengganan sesuai.
  • Wacana lengkap dan terdapat kesinambungan idea yang jelas antara perenggan.
  • Penggunaan unsur bahasa bervariasi
  • Gaya bahasa menarik dari segi keindahan bahasa dan penggunaan ungkapan seperti peribahasa, pantun, cogan kata atau frasa.








KEPUJIAN







66 – 79

(73 – 79)

(66 – 72)

  • Penggunaan pelbagai jenis kata yang tepat.
  • Penggunaan pelbagai ayat majmukyang gramatis tetapi terdapat kesalahan yang minimum
  • Ejaan dan tanda baca betul
  • Laras bahasa sesuai dengan tugasan.
  • Penggunaan kosa kata luas dan tepat
  • Idea relevan mengikut tugasan, dihuraikan dengan jelas, diserta dengan contoh yang sesuai.
  • Pengolahan menarik dan berkesan serta pemerengganan sesuai.
  • Wacana lengkap dan terdapat kesinambungan idea yang jelas antara perenggan.
  • Penggunaan unsur bahasa masihbervariasi.
Gaya bahasa masih menarik dari segi keindahan bahasa dan penggunaan ungkapan seperti  peribahasa, pantun, cogan kata atau frasa.


PERINGKAT


MARKAH

KRITERIA








BAIK








51 - 65

(58 – 65)

(51 – 57)

  • Penggunaan pelbagai jenis katasesuai.
  • Penggunaan ayat majmuk  gramatis tetapi terdapat kesalahan yang minimum.
  • Ejaan dan tanda baca masih betul.
  • Laras bahasa sesuai mengikut tugasan.
  • Penggunaan kosa kata umum.
  • Idea masih relevan mengikut tugasan, huraian isi masih jelas dan contohmasih sesuai.
  • Pengolahan masih menarik, dan pemerengganan masih sesuai.
  • Wacana masih lengkap
  • Penggunaan unsur bahasa masih bervariasi.
  • Gaya bahasa kurang menarik dari segi keindahan bahasa dan penggunaan ungkapan kurang berkesan.








MEMUASKAN







36 – 50

(43 – 50)

(36 – 42)

  • Penggunaan pelbagai jenis kata terhad.
  • Ayat kurang gramatis.
  • Ejaan dan tanda baca betul tetapiterdapat kesalahan yang minimum.
  • Laras bahasa kurang sesuai.
  • Penggunaan kosa kata umum danterhad.
  • Idea masih relevan mengikut tugasan,
      huraian isi kurang jelas dan contoh kurang
      sesuai.
  • Pengolahan kurang menarik, pemerengganan kurang sesuai.
  • Wacana masih / kurang lengkap
  • Penggunaan unsur bahasa kurangbervariasi.
  • Gaya bahasa kurang menarik dari segi keindahan bahasa dan penggunaan ungkapan kurang berkesan.










PERINGKAT



MARKAH


KRITERIA








KURANG
MEMUASKAN








21 – 35

(28 – 35)

(21 – 27)

  • Penggunaan kata kurang tepat.
  • Ayat tidak gramatis tetapi masih difahami.
  • Terdapat kesalahan ejaan dan tanda baca yang ketara.
  • Idea masih relevan / idea bercampur aduk dan huraian tidak jelas / tidak berkembang dan contoh tidak sesuai.
  • Pengolahan tidak menarik.
  • Wacana tidak lengkap dan binaan perenggan tidak seimbang.
  • Unsur bahasa tidak bervariasi.
  • Gaya bahasa dari segi keindahan bahasa dan penggunaan ungkapan lemah.









PENCAPAIAN
MINIMUM







01 – 20

(11 – 20)

(01 – 10)

  • Keseluruhan menunjukkan penggunaankata dan ayat yang tidak gramatis.
  • Kesalahan ejaan dan tanda baca yangketara.
  • Idea bercampur aduk dan huraian tidak jelas/ tidak berkembang dancontoh tidak sesuai.
  • Pengolahan tidak menarik.
  • Wacana tidak lengkap dan binaan perenggan tidak seimbang dan tidak sesuai.
  • Gaya bahasa dari segi keindahan bahasa dan penggunaan ungkapan lemah serta tidak menarik.
  • Keseluruhan karangan sukar / tidak difahami.




Cara menulis               K         -       Peringkat markah         Contoh     K       -     75
                                   -  E         -       Mak 3 markah                               - E       -     03
                                   -  F          -      Mak  2 makah                                - F        -    02 

                                      Jumlah       -     Markah bersih                                 J         -    70    

No comments:

Post a Comment