Wednesday, October 12, 2011

KARANGAN : PERANCANGAN KEWANGAN

Amalan Perancangan Kewangan Masa Hadapan. Bincangkan.

Setiap individu inginkan keselesaan dalam kedudukan kewangan. Bagi mencapainya perlulah ada satu sistem perancangan kewangan atau sistem penggunaan kewangan yang berkesan agar perbelanjaan dapat diuruskan dengan baik. Pengurusan kewangan masa hadapan mencerminkan usaha-usaha yang melibatkan disiplin-disiplin tertentu untuk mengurus sumber-sumber pendapatan serta aset supaya setiap perbelanjaan yang dibuat mendatangkan faedah atau manfaat yang optima dan dapat memungkinkan tabungan serta pelaburan yang boleh menjamin pendapatan pada masa hadapan.
Pengurusan kewangan bukan lagi satu pilihan tetapi satu keutamaan dalam hidup yang mesti dikuasai. Jika pengurusan kewangan tidak dirancang, maka akan terjadilah banyak kesilapan, pembaziran, hutang lapuk, tidak stabil dan selalu tidak mencukupi. Hal ini banyak terjadi kepada individu yang selalu berbelanja dengan cara yang tidak bersistem. Aktiviti perbelanjaan harian yang tidak mengikut perancangan yang betul, di samping kegagalan untuk membezakan antara keperluan dan kehendak, mengakibatkan wang sentiasa tidak mencukupi. Setiap dari kita atau keluarga perlu mempunyai simpanan tunai sekurang-kurangnya 50% daripada pendapatan tahunan supaya kita tidak menghadapi masalah apabila kita terpaksa berbelanja besar. Terlalu banyak menggunakan kredit, dan penggunaan wang “durian runtuh” secara tidak betul pula sering berlaku apabila individu bertindak berbelanja melebihi kemampuan kewangan. Kesilapan membuat andaian terhadap kos pemilikan, kebocoran perbelanjaan, tabiat cuai ketika berbelanja serta tidak menyimpan wang dalam jumlah kecil juga antara punca masalah pengurusan kewangan yang sering dihadapi oleh seseorang. Justeru, pengurusan kewangan kewangan yang bijaksana, cekap, fleksible dan amanah merupakan pra syarat bagi menjamin kedudukan kewangan yang kukuh
Antara sebab mengapa pentingnya membuat perancangan kewangan masa hadapan termasuklah disebabkan faktor persaraan. Ramai orang menyumbang kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan kakitangan kerajaan juga memerima pencen selepas bersara, tetapi adakah ini mencukupi untuk menampung hidup selepas bersara? Perlu diingat bahawa kos hidup 10 tahun akan datang tidak sama dengan kos sara hidup hari ini.Contohnya, sebuah rumah yang berharga RM 100.000 hari ini mungkin akan berharga RM 148.000 dalam masa 10 tahun akan datang seandainya kadar inflasi 4% pada waktu itu.
Selain itu, peruntukan pendidikan untuk diri sendiri atau anak-anak pula menggunakan sebahagian besar daripada pendapatan seseorang. Walaupun kita bernasib baik bahawa pendidikan rendah dan menengah di negara ini adalah percuma,namun terdapat perbelanjaan lain yang harus kita fikirkan. Contohnya, yuran universiti. Bukan sahaja kos pendidikan tinggi di luar negara semakin meningkat, tetapi juga jika nilai Ringgit telah jatuh,maka akan menyebabkan pendidikan di luar negara semakin mahal. Begitu juga dengan yuran tuisyen serta perbelanjaan pendidikan lain seperti buku-buku dan alat tulis yang menelan belanja antara RM 100 hingga RM 600 sebulan.
Sesuatu yang tidak dijangka juga mungkin berlaku, dan ini boleh memberi kesan mendalam terhadap kehidupan seseorang. Perceraian atau kematian pasangan adalah sesuatu yang diluar jangkaan seterusnya kebarangkalian menjadikan seseorang itu menjadi ibu atau bapa tunggal. Begitu juga sekiranya berlaku kemalangan ,sakit teruk yang menyebabkan kita atau pasangan tidak berupaya bekerja. Kita bukan sahaja tidak boleh bekerja,tetapi juga terpaksa berhadapan dengan bil hospital yang tinggi. Perancangan kewangan yang baik sahaja dapat membantu menyelesaikan masalah yang timbul pada waktu itu.
Memiliki rumah sendiri termasuk dalam keperluan hidup seseorang. Pembelian rumah bukan sahaja melibatkan berapa banyak wang yang perlu dibayar pada setiap bulan tetapi memungkinkan seseorang itu harus memikirkan berapa kos sebenar yang terlibat dalam pembelian tersebut. Terdapat bayaran-bayaran lain yang dikenakan seperti duti setem,khidmat peguam dan sebagainya yang merupakan perbelanjaan tambahan apabila kita membeli rumah atau pangsapuri. Apa lagi jika melibatkan proses pengubahsuaian rumah dan sebagainya yang melibatkan kos tambahan.

Perancangan kewangan masa hadapan juga penting sekiranya kita ingin memulakan perniagaan pada suatu hari nanti. Untuk memulakan perniagaan, kita memerlukan sejumlah wang untuk modal permulaan perniagaan. Kita juga perlu menyimpan hingga perniagaan kita mula membuat keuntungan. Sekiranya kita ingin membuat pinjaman wang daripada institusi kewangan, maka kita perlu menilai apakah jenis pinjaman yang ada dan faedah setiap pinjaman itu serta mengetahui dan menyediakan maklumat yang diperlukan oleh bank apabila kita membuat permohonan pinjaman.
Setelah mengetahui kepentingan perancangan kewangan masa hadapan maka kita perlulah mengetahui cara-cara bagaimana untuk membelanjakan wang dengan bijak. Cara berbelanja dengan bijak bermakna berbelanja apabila perlu dan membeli barang yang perlu sahaja. Kita janganlah meminjam wang daripada sesiapapun semata-mata kerana gagal mengawal perbelanjaan. Bagi pelajar yang dapat mengawal perbelanjaan pula,elakkan daripada meminjamkan wang kepada kawan-kawan. Mereka janganlah berbohong kepada ibu bapa semata-mata kerana ingin mendapatkan wang dan jangan pula meminta sesuatu yang di luar kemampuan ibu bapa.
Seterusnya, petua untuk merancang kewangan adalah dengan memastikan kita sentiasa mempunyai wang di tangan.Ini adalah untuk mengelakkan kita daripada berbelanja sehingga wang di tangan kehabisan. Baki wang yang masih ada di tangan setelah berbelanja perlulah direkod dan disimpan di tempat yang selamat. Bank merupakan institusi penerima simpanan yang selamat di samping dapat memberi pendapatan kepada wang yang disimpan. Jadikanlah wang sebagai alat untuk menghasilkan pendapatan dan memberi hasil pulangan. Jumlah wang yang disimpan di bank akan bertambah nilainya apabila bank memberi faedah kepada simpanan tersebut.
Langkah yang paling bijak bagi seseorang untuk memulakan perancangan kewangan adalah dengan merancang kewangannya dengan lebih sistematik dan berkualiti . Pada peringkat permulaan, mulakan dengan matlamat yang khusus, boleh diukur, dicapai, releven dan ada tempoh tertentu ( specific, measurable, attainable, relevant, time releated – SMART ). Salah satu contoh matlamat SMART ialah “ saya mahu menjelaskan hutang kad kredit saya menjelang Januari 2009 dengan bayaran bulanan sebanyak RM 150”. Ketika menentukan matlamat kewangan ini, paling baik kalau dapat melibatkan seluruh ahli keluarga. Cadangan , komitmen dan sokongan mereka amat penting dalam mencapai matlamat ini.
Langkah seterusnya, adalah menyenaraikan matlamat mengikut keutamaan iaitu dari segi kepentingan atau tempoh masa dan kemudian meletakkan senarai tersebut di tempat yang mudah dilihat setiap hari bagi membantu kita sentiasa ingat dan memberi tumpuan terhadap pencapaian matlamat tersebut.
Untuk memastikan matlamat perancangan kewangan berjalan dengan lancar tindakan yang selanjutnya adalah menentukan langkah-langkah yang dirancang perlu diambil dan dilaksanakan. Misalnya, jika kita merancang untuk meningkatkan tabungan bulanan sebanyak RM100 atau hendak membawa bekal ke tempat kerja, pastikan kita melakukannya.
Pemantauan pula amat perlu kerana pemantauan perkembangan sendiri secara kerap bagi memastikan matlamat perancangan kewangan kita berada pada haluan yang betul. Namun begitu, ruang perlu diberikan untuk pengubahsuaian atau perubahan jika perlu dalam perancangan kewangan tersebut. Semua matlamat kewangan atau perancangan kita haruslah dilakukan sebaiknya. Sekiranya perancangan asal tidak berlaku sebagaimana yang dikehendaki maka jangan sesekali berputus asa sebaiknya kita perlu menggunakan “lembaran penentu matlamat kewangan” sebagai langkah awal iaitu matlamat jangka pendek (bagi tempoh setahun), matlamat jangka sederhana (bagi tempoh 1 hingga 3 tahun ) dan matlamat jangka panjang (bagi tempoh 3 hingga 5 tahun).
Untuk melaksanakan dan mencapai matlamat perancangan kewangan yang bijak dan baik memerlukan beberapa tips agar dapat mengukuhkan lagi kewangan seseorang. Pengurusan kewangan yang baik merupakan langkah yang wajib dikuasai jika sekiranya kita mahu mengukuhkan kedudukan kewangan terutama untuk masa hadapan.
Antara tips untuk mengukuhkan kewangan seseorang adalah menjadikan hobi sebagai perniagaan yang menguntungkan. Jika sekiranyan kita mempunyai hobi yang benar-benar bagus dalam melakukannya, kita mungkin boleh menggunakan hobi itu sebagai punca pendapatan. Pelajarilah tentang asas kewangan dan perniagaan di rumah,supaya kita tidak melakukan kesilapan yang biasa dilakukan oleh usahawan amatur dan kehilangan modal yang dilaburkan dalam perniagaan itu. Jika semuanya berjalan dengan baik hobi boleh bertukar menjadi perniagaan yang berjaya.
Seterusnya, binalah kemahiran yang boleh dikomersialkan pada masa akan datang. Jika kita tidak mempunyai hobi yang boleh dijadikan duit, berusahalah untuk mendapatkan kemahiran yang perlu, yang boleh dikomersialkan pada masa akan datang. Jika kita tidak tahu apa kemahiran yang ada, cari sesuatu yang diminati dan bina kemahiran dalam bidang itu. Sebuah majalah pernah menyiarkan satu artikel yang menyatakan bahawa perniagaan yang berjaya lazimnya berasaskan perkhidmatan, misalnya penyediaan makanan, rawatan muka di rumah, mencuci rumah, menjahit, kerja tangan dan banyak lagi.
Mencari peluang di sekeliling kita juga salah satu tips untuk mengukuhkan kewangan. Perhatikan di sekeliling kita dan carilah perkhidmatan yang boleh disediakan untuk rakan-rakan , jiran-jiran atau saudara-mara dengan bayaran yang berpatutan. Misalnya, menjaga anak-anak kawan-kawan, membersihkan halaman jiran, memberikan tiusyen atau sebagainya. Semua perkhidmatan ini boleh dijadikan pendapatan sampingan dan boleh dilakukan di rumah sendiri. Selain itu,jika kita tidak mempunyai kemahiran atau hobi yang boleh dikomersialkan atau boleh menghasilkan pendapatan sampingan, satu lagi cara boleh dilakukan untuk mendapatkan wang ialah menjual barang-barang yang boleh dikitarkan semua seperti surat khabar, majalah dan sebagainya. Walaupun tidak seberapa, tetapi tetap merupakan merupakan pendapatan sampingan.
Wang yang diperoleh daripada titik peluh seseorang pula bukan hanya untuk dibelanjakan dan dihabiskan. Wang yang diperoleh hasil daripada perniagaan, gaji dan sebagainya boleh dilaburkan ke tempat-tempat yang dapat memberikan pulangan yang memberangsangkan seperti pelaburan ke dalam unit amanah, saham , hartanah dan juga perniagaan. Wang perlu diurus dengan baik kerana dengan pengurusan yang baik boleh menghasilkan wang yang lebih banyak.
Pelaburan pula ialah meletakkan wang atau dana bagi satu tempoh tertentu untuk memperoleh kadar pulangan yang dikehendaki. Pelaburan merupakan satu cara untuk mengukuhkan kedudukan kewangan pada masa hadapan. Pelaburan jangka panjang sangat sesuai untuk golongan berpendapatan rendah dan sederhana. Pelaburan hartanah pula sama penting dengan simpanan tunai dan tiada susut nilai.
Apa pun sebarang perancangan kewangan yang berkualiti untuk tujuan sekarang atau masa hadapan memerlukan pengetahuan serta kemahiran yang baik dan terancang. Untuk menjadi seseorang yang celik kewangan, seseorang itu perlu menambah ilmu pengetahuan diri sendiri serta mencari maklumat yang serta bantuan yang berkaitan dengan pengurusan kewangan agar dapat menguruskan kewangan dengan bijak dan sistematik.
Sumber maklumat boleh diperoleh di mana sahaja merangkumi buku-buku, majalah kewangan, menghadiri seminar dan bengkel untuk pembelajaran yang interaktif berkaitan dengan pengurusan kewangan. Seseorang itu boleh mendapatkan nasihat daripada institusi kewangan berkaitan dengan pelaburan, pembelian dan penjualan sekuriti seperti saham, bon dan unit amanah. Nasihat berkaitan dengan pengurusan kewangan juga boleh diperoleh daripada penasihat kewangan seperti akauntan, perancang harta, perancang kewangan, ejen insurans, penasihat pelaburan serta ejen cukai. AKPK adalah antara agensi yang ditubuhkan oleh Bank Negara Malaysia pada April 2006 , untuk menyediakan perkhidmatan pengurusan kredit dan kaunseling kewangan kepada individu, serta pendidikan kewangan supaya para individu mampu mengawal kedudukan kewangan mereka. Selain itu, khidmat penasihat kewangan juga wujud untuk membantu mengenal pasti masalah supaya dapat membantu seseorang merangka pelan bagi mencapai matlamat yang kehendaki. Mereka membantu seseorang untuk memahami risiko yang berkaitan dengan pelaburan dan menyediakan khidmat nasihat pelaburan. Namun begitu, perlu diingat bahawa nasihat penasihat kewangan ini mungkin berat sebelah,dan apa yang baik untuk orang lain tidak semestinya baik juga untuk kita. Kita perlu membuat sebarang keputusan yang bijak berkaitan dengan kewangan kerana pulangan tinggi sentiasa diiringi risiko yang tinggi. Jika kita mahu pulangan yang baik, bersedialah untuk menghadapi risiko kerugian. Kita juga sering dipengaruhi kawan tetapi perlu diingat bahawa objektif mereka mungkin tidak sama dengan objektif kita. Pandangan mereka mungkin berbeza dengan pandangan kita. Juga sumber mereka mungkin tidak boleh dipercayai. Oleh itu, enam perkara yang perlu diingat adalah jangan menerima sahaja sebarang nasihat. Fahami sepenuhnya ciri-ciri sesuatu pelaburan serta fahamilah kesan-kesan daripada setiap keputusan yang berkait kewangan. Jangan sesekali melaburkan semua wang dalam satu pelaburan dan dapatkanlah nasihat secara bertulis. Seterusnya, yang penting nilailah kedudukan kewangan dahulu sebelum membuat sebarang keputusan.
Kesimpulannya dalam merancang kewangan masa hadapan, perkara yang paling utama yang perlu kita miliki ialah ilmu. Ilmu itu boleh kita timba samada melalui pembacaan buku-buku, majalah, menyertai kursus dan bengkel yang berkaitan atau melayari forum, blog atau website yang menyediakan maklumat-maklumat berguna yang berkaitan dengan pengurusan dan kebebasan kewangan. Sebagaimana yang diterangkan dalam Model SSW (Shuth Strategy of Wealth), keseimbangan antara elemen ilmu dan kemahiran adalah penting dalam pembentukan piramid kekayaan dan jalan menuju kebebasan kewangan ( financial freedom). Kemahiran akan diperoleh setelah sesuatu perkara dilakukan secara berulang kali. Kemahiran ini merupakan output yang terhasil selepas melalui beberapa proses pengalaman, pengamatan dan pembacaan. Sepertimana yang pernah diperkatakan oleh Shuth, ”Selain dari seimbang ,ia juga bermula dari sedikit dan kemudiannya bertambah dan meningkat dari semasa ke semasa, selari dengan peningkatan tahap kewangan anda. Semakin tinggi tahap kewangan anda, semakin banyak ilmu dan kemahiran diperlukan”

26 comments:

 1. Adakah Anda Perlu Kewangan Pinjaman Segera?
  * Pemindahan Sangat cepat dan cepat ke akaun bank anda.
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapat wang.
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%.
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun).
  BORANG PERMOHONAN PINJAMAN
  ================================
  Nama: Nama ........... ........: ...............
  Hubungi Alamat: .................
  Negara: ............ .... Umur: ..........
  Seks: ......... ............. Nombor Telefon: ..............
  Status: ....... ............ Pekerjaan: ...............
  kedudukan: ................ Pendapatan bulanan: ..............
  Jumlah Pinjaman: Tujuan ........ Pinjaman: ............
  jangka masa: ....................
  Pernahkah anda memohon pinjaman sebelum: ................
  Anda memahami Bahasa Inggeris: ..........
  sila mengisi dan menghantar borang ini untuk :.
  E-mel: homeofequity@gmail.com
  Laman Web: www.equitycapital5.webnode.com
  Yang ikhlas,
  Nicolas Payne
  Modal ekuiti

  ReplyDelete
 2. Pinjaman untuk pelbagai tujuan
  Kami menawarkan jumlah minimum 10,000.00 dolar untuk 10 juta dolar
  Pada kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  pinjaman
  tempoh: sehingga 25 tahun bergantung kepada jumlah pinjaman yang anda perlukan.
  pelanggan mesti
  Melebihi usia o f 18 tahun
  Urus niaga ini adalah 100% selamat untuk semua clents
  Untuk maklumat lanjut mengenai kredit, sila hubungi kami melalui e-mel:
  (Daviesruthfirm@gmail.com)

  ReplyDelete
 3. Hello, saya Mrs celina campbell pemberi pinjaman pinjaman swasta yang meminjamkan peluang seumur hidup. Adakah anda memerlukan pinjaman untuk membersihkan hutang anda dengan segera atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perdagangan anda? Adakah anda pernah ditolak oleh bank-bank dan agensi-agensi lain yang kewangan? Adakah anda memerlukan pinjaman atau gadai janji penyatuan? Mencari lagi kerana kita berada di sini untuk semua masalah anda dari segi kewangan pada masa lalu. Kami memberi pinjaman penjimatan kepada individu yang memerlukan bantuan dari segi kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil-bil, untuk melabur dalam perdagangan pada tahap 2%. Saya akan menggunakan medium ini untuk memberitahu anda bahawa kami memberikan bantuan yang boleh dipercayai dan benefisiari dan akan bersedia untuk menawarkan anda pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel di: (celinacampbellloanfirm@gmail.com)

  ReplyDelete
 4. aasamalekum, adakah anda memerlukan pinjaman, melakukan memerlukan pinjaman segera, adakah anda memerlukan pinjaman cepat, adakah anda memerlukan pinjaman peribadi, adakah anda memerlukan pinjaman yang besar, adakah anda memerlukan pinjaman perniagaan, Adakah anda memerlukan pinjaman untuk pelaburan terlebih dahulu, adakah anda memerlukan pinjaman jangka panjang, adakah anda memerlukan pinjaman jangka pendek, adakah anda mendapatkan pinjaman tidak bercagar, membayar pinjaman hari yang anda perlukan, adakah anda memerlukan hari yang buruk pinjaman, keseluruhan pinjaman ibu negeri yang saya perlukan, adakah anda mahu pinjaman kereta, adakah anda mahu Morgage pinjaman, adakah anda mahu pinjaman bercagar, adakah anda mahu pinjaman rumah, Kemudian firma pinjaman yang membawa kembali kita pakej yang serendah 1%, pinjaman tanpa faedah, anda bebas untuk mendapatkan anda pinjaman cepat, untuk merealisasikan matlamat anda pada tahun baru ini, semoga allah memberkati anda, inshaillah
  e-mel kenalan <(aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com)
    DAPATKAN SEGERA ANDA, ANDA MENDAPAT PINJAMAN CEPAT DAN BESAR

  ReplyDelete
 5. Halo, nama saya hendi didi. Saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati karena ada penipuan di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu saya tegang finansial, dan putus asa, saya telah menipu oleh beberapa pemberi pinjaman secara online, saya hampir kehilangan harapan sampai seorang teman saya di Medan merujuk saya ke pemberi pinjaman sangat handal untuk meminjamkan bernama pinjaman tanpa jaminan Mrs Devya Ajjaade dari Rp 853 juta dalam waktu kurang dari 2 jam tanpa penundaan pada tingkat bunga hanya 1%. Saya sangat terkejut ketika saya mendapat peringatan di ponsel saya saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa nomor saya diterapkan untuk dikirim langsung ke rekening saya tanpa penundaan, karena itu saya berjanji saya akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa masalah. jadi jika Anda memerlukan pinjaman cepat, pinjaman besar dan pribadi apapun, menghubunginya melalui email: ^^^^devyajjaade.loanfirm@gmail.com^^^^^
  untuk pertanyaan kontak saya adalah (hendidi01@gmail.com)

  ReplyDelete
 6. Kami bekerja secara sah di bawah Pemberi Pinjam Wang 1951 kami menawarkan pinjaman wang tunai segera kepada kakitangan kerajaan dan sektor swasta. Kami akan memberikan perkhidmatan yang terbaik untuk anda.

  Anda memerlukan wang dengan segera?
  * Pemindahan Sangat cepat dan mudah ke akaun bank anda.
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang anda.
  Akaun deposit
  * Kadar faedah yang rendah 2%
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) tempoh.
  * Tempoh pinjaman itu dibayar bulanan dan fleksibel.
  * Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
  Anda boleh mengharapkan tindak balas awal yang kurang daripada 24 jam.
  Pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kami perlukan.
  daripada

  Menghubungi syarikat kad kredit anda yang sah dan berlesen yang dilesenkan.
  bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
  Untuk lebih maklumat bentuk dan aplikasi menghubungi dengan pinjaman ini.

  E-mel: Thecommunityloancompany@gmail.com
  Laman Web: Thecomloan.com

  ReplyDelete
 7. Adakah Anda Perlu Segera Kewangan Pinjaman Kredit?
  * Pemindahan Sangat cepat dan cepat ke akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula 8 bulan selepas anda mendapatkan wang
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun)
  BORANG PERMOHONAN UNTUK PINJAMAN
  ================================
  Nama: ........ ........... nama Kedua: ...............
  Hubungi Alamat: .................
  Negara: ............ .... Umur: ..........
  Seks: ......... ............. Nombor Telefon: ..............
  Status: ....... ............ Pekerjaan: ...............
  kedudukan: ................ Pendapatan bulanan: ..............
  Jumlah Pinjaman: ........ Tujuan Pinjaman: ............
  jangka masa: ....................
  Pernahkah anda memohon pinjaman sebelum: ................
  Anda memahami Bahasa Inggeris: ..........
  sila mengisi dan menghantar borang ini kepada:

  E-mel: homeofequity@gmail.com

  Yang ikhlas,
  Nicolas Payne
  Equity Capital

  ReplyDelete
 8. BERITA BAIK, BERITA BAIK
  Ini untuk mewartakan kepada orang-orang asia bahwa AASIMAHA ADILA, adalah perusahaan pinjaman muslim terbaik yang pernah saya datangi sepanjang hidup saya membantu saya dan keluarga saya dengan pinjaman untuk membayar hutang dan memulai usaha lagi mereka telah membuka kesempatan finansial untuk semua Mereka yang membutuhkan bantuan keuangan dari pinjaman besar.AASIMAHA ADILA lende dengan tingkat 1% dan mereka memberikan pinjaman kepada janda dan duda, jika Anda memerlukan pinjaman jangka panjang dan besar untuk modal investasi hubungi kami hari ini melalui e-mail di: (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com)
  Akan menarik untuk mengetahui bahwa banyak pemberi pinjaman di sini adalah palsu saya dan almarhum suami saya sering ditipu oleh pemberi pinjaman pinjaman palsu dimana kita menipu sekitar Rp127 juta pada bulan maret, namun, ibu saudi muslim meminjam uang dalam jumlah besar Rp850 Jt dengan penundaan dan tidak meminta Kami membayar biaya pendaftaran atau pajak dan biaya transfer, semoga semuanya memberkati ibu perusahaan.

  Tolong, saya juga menggunakan media ini untuk memberi tahu Anda bahwa pemberi pinjaman berikut palsu, jangan hubungi mereka.
  A) wilson_Gyna8.loanlender@gmail.com
  B) donalanny20.kredit@yahoo.id
  C) miminedi.grant@gmail.com
  D) adutyuyani.cashloan@gmail.com

  Terima kasih telah membaca ,
  Email saya adalah..muthiafadlika2020 @ gmail.com
  Email perusahaan AASIMHA ADILA LOAN FIRM adalah
  (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com)

  ReplyDelete
 9. Pelanggan yang terhormat,

  Apakah Anda memerlukan kredit finansial yang mendesak? Transfernya sangat cepat dan langsung
  Ke rekening bank Anda Pembayaran dimulai delapan bulan setelah pinjaman dilakukan
  Telah mendapatkan suku bunga rendah 1,2% Pelunasan jangka panjang (1-30 tahun)
  Fleksibel tinggi maka pembayaran bulanan. Berapa lama akan dibiayai?
  Setelah mengaplikasikan Anda bisa mengharapkan jawaban awal kurang dari 24 jam
  Dari pendanaan dalam waktu 72-96 jam setelah menerima informasi yang mereka butuhkan.
  Hubungi kami melalui e-mail ((iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)))
                 
                 FORMULIR APLIKASI

  1) Nama lengkap:
  2) Negara:
  3) Alamat:
  4) Negara:
  5) Jenis Kelamin:
  6) Status perkawinan:
  7) Pekerjaan:
  8) Nomor Telepon:
  9) Pendapatan bulanan:
  10) Jumlah pinjaman:
  11) Durasi Pinjaman:
  12) Pinjaman obyektif:
  13) Agama:
  14) Usia
  15) Sudahkah Anda mengajukan pinjaman online sebelumnya? Ya atau tidak?


  Motto Perusahaan:
  Kebahagiaan Anda adalah Penghargaan kami untuk Pelayanan yang Baik (mendapatkan keuangan Anda
  Posisi adalah semua yang kita inginkan)
  #BBMme PIN: D8980E0B
  Kesopanan:
   ((ISKANDAR LESTARI KREDIT PRESATUAN))

  ReplyDelete
 10. Pelanggan yang terhormat,

  Apakah Anda memerlukan kredit finansial yang mendesak? Transfernya sangat cepat dan langsung
  Ke rekening bank Anda Pembayaran dimulai delapan bulan setelah pinjaman dilakukan
  Telah mendapatkan suku bunga rendah 1,2% Pelunasan jangka panjang (1-30 tahun)
  Fleksibel tinggi maka pembayaran bulanan. Berapa lama akan dibiayai?
  Setelah mengaplikasikan Anda bisa mengharapkan jawaban awal kurang dari 24 jam
  Dari pendanaan dalam waktu 72-96 jam setelah menerima informasi yang mereka butuhkan.
  Hubungi kami melalui e-mail ((iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)))
                 
                 FORMULIR APLIKASI

  1) Nama lengkap:
  2) Negara:
  3) Alamat:
  4) Negara:
  5) Jenis Kelamin:
  6) Status perkawinan:
  7) Pekerjaan:
  8) Nomor Telepon:
  9) Pendapatan bulanan:
  10) Jumlah pinjaman:
  11) Durasi Pinjaman:
  12) Pinjaman obyektif:
  13) Agama:
  14) Usia
  15) Sudahkah Anda mengajukan pinjaman online sebelumnya? Ya atau tidak?


  Motto Perusahaan:
  Kebahagiaan Anda adalah Penghargaan kami untuk Pelayanan yang Baik (mendapatkan keuangan Anda
  Posisi adalah semua yang kita inginkan)
  #BBMme PIN: D8980E0B
  Kesopanan:
   ((ISKANDAR LESTARI KREDIT PRESATUAN))

  ReplyDelete
 11. Pelanggan yang terhormat,

  Apakah Anda memerlukan kredit finansial yang mendesak? Transfernya sangat cepat dan langsung
  Ke rekening bank Anda Pembayaran dimulai delapan bulan setelah pinjaman dilakukan
  Telah mendapatkan suku bunga rendah 1,2% Pelunasan jangka panjang (1-30 tahun)
  Fleksibel tinggi maka pembayaran bulanan. Berapa lama akan dibiayai?
  Setelah mengaplikasikan Anda bisa mengharapkan jawaban awal kurang dari 24 jam
  Dari pendanaan dalam waktu 72-96 jam setelah menerima informasi yang mereka butuhkan.
  Hubungi kami melalui e-mail ((iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)))
                 
                 FORMULIR APLIKASI

  1) Nama lengkap:
  2) Negara:
  3) Alamat:
  4) Negara:
  5) Jenis Kelamin:
  6) Status perkawinan:
  7) Pekerjaan:
  8) Nomor Telepon:
  9) Pendapatan bulanan:
  10) Jumlah pinjaman:
  11) Durasi Pinjaman:
  12) Pinjaman obyektif:
  13) Agama:
  14) Usia
  15) Sudahkah Anda mengajukan pinjaman online sebelumnya? Ya atau tidak?


  Motto Perusahaan:
  Kebahagiaan Anda adalah Penghargaan kami untuk Pelayanan yang Baik (mendapatkan keuangan Anda
  Posisi adalah semua yang kita inginkan)
  #BBMme PIN: D8980E0B
  Kesopanan:
   (ISKANDAR LESTARI KREDIT PRESATUAN)

  ReplyDelete
 12. Halo
  CABOT FINANCIAL VENTURES-nya adalah Anda yang membutuhkan pinjaman? 18 tahun ke atas, menurut Anda, "SEJARAH KREDIT" Anda cukup sehat untuk membantu kecakapan finansial payback Anda jika "YA" maka Anda memenuhi syarat untuk mengajukan pinjaman kami sebagai jaminan Anda dari krisis keuangan itu yang pernah kami inginkan dengan APR {1,4%} Jadi cepatlah dan terapkan untuk memenuhi kebutuhan finansial itu, promosikan bisnis stagnan, investasi di Hi-tech, memulai Usaha Kecil dan Menengah (UKM), untuk lebih jelasnya hubungi kami via gmail perusahaan: {cabotfinancialventure @gmail.com}

  ReplyDelete

 13. Assalamualaikum
  Ini adalah {ISKANDAR LESTARI KREDIT PERSATUAN} kami ada di sini untuk melindungi Anda dari '' Hiu Pinjaman '' membantu Anda membangun '' Riwayat Kredit Buruk Anda '' antara lain sehingga kami menawarkan varietas pinjaman dengan APR sebesar 1,4% , Pinjaman yang tersedia adalah sebagai berikut: '' '' Pinjaman Jembatan '' 'untuk memenuhi kebutuhan keuangan mendesak Anda,' '' usaha 'untuk mendirika​​n usaha baru atau membiayai kembali usaha yang ada,' 'Konsolidasi / Utang melayani Pinjaman '' untuk menimbulkan masalah hutang Anda, '' 'Jumbo / beli uang pinjaman' '' untuk membantu Anda mendapatkan rumah impian Anda seperti ​​real estat, '' Pinjaman prime / subprime '' 'terlepas dari apakah riwayat kredit Anda Sehat atau tidak, untuk memenuhi biaya finansial tak terduga Anda atau tagihan semua ini dan banyak lagi. Tanpa biaya mulai dari transfer, pencairan, originasi hingga pengolahan silahkan hubungi kami sekarang melalui kami​ ​e​-mail{iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com} atau jika Anda ingin menghubungi Ibu secara langsung, Anda dapat melakukannya melalui PIN {#BBM-: D8980E0B}

  ReplyDelete
 14. Halo, CABOT FINANCIAL SERVICES, perusahaan yang terdaftar dan disetujui apakah Anda berhutang? Anda butuh dorongan finansial? Atau apakah Anda ingin mensponsori bisnis yang ada? Kami di sini untuk memberikan bantuan keuangan itu kepada Anda karena kami memberikan pinjaman kepada individu yang memiliki reputasi baik baik lokal maupun internasional untuk semua orang yang membutuhkan pinjaman, dan dapat melunasi pinjaman tersebut, karena dunia secara bertahap berubah menjadi desa global, kami memberikan pinjaman melalui Transfer antar-intra-elektronik dan juga pemberian kupon dari bank. Jadi untuk mendapatkan pinjaman dari perusahaan kami,​​ Anda dapat menghubungi kami melalui e-mail: {cabotfinancialservice@gmail.com} atau melalui #BBM {D88A5C5F}

  ReplyDelete
 15. Mencari Sumber Keuangan dengan tingkat bunga 2% untuk Apartemen Baru, Konstruksi,
  Refinance,
  Konsolidasi Utang, Tujuan Pribadi atau Bisnis? Skala kecil atau besar? Sini
  Datang kesempatan terbuka

  Realitas Keuangan Rumah Tangga yang cukup berarti menawarkan Jasa Keuangan kepada setiap orang yang memenuhi syarat
  Orang (s).

  * Jumlah maksimum yang kami pinjam adalah 500.000.000,00 sebagai berikut
  Mata uang: Dolar Amerika Serikat, Eropa dan Inggris Raya (GBP) e.t.c

  Hubungi kami via Email: .... legitloanfirm322@gmail.com

  ReplyDelete
 16. Apakah Anda memerlukan pinjaman segera untuk menyelesaikan kebutuhan keuangan Anda? Apakah Anda membutuhkan dana untuk melunasi hutang Anda? Apakah Anda mencari modal awal? Atau Anda ingin memperpanjang bisnis yang ada, mohon telusuri lebih lanjut karena kami menawarkan pinjaman antara {Manimum $5.000,00 sampai $20,000,000.00 maksimum}, kami dapat dipercaya, santai, masuk akal dan dinamis, dengan Jaminan 100% Kami juga menyediakan jenis investasi {£, €, IDR dan $} Bagian yang paling menarik adalah pinjaman kami ditawarkan di Suku Bunga yang sangat rendah silahkan hubungi kami melalui alamat kontak berikut
  Website: https: //iskandarlestari.wordpress.com
  E-mail {iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com}
  BBM INVITE: {D8980E0B}

  ReplyDelete
 17. Saya adalah Widya Okta dari SURABAYA, saya ingin memberi kesaksian tentang karya bagus Tuhan dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari pinjaman di Asia dan sebagian lain dari kata tersebut, karena ekonomi yang buruk di beberapa negara.
  Apakah mereka mencari pinjaman di antara kamu? Maka Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman yang curang di sini di internet, tapi mereka tetap asli sekali di perusahaan pinjaman palsu. Saya telah menjadi korban penipuan pemberi pinjaman 6-kredit, saya kehilangan banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka.

  Saya hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari hutang saya sendiri, sebelum saya dibebaskan dari penjara dan teman saya yang saya jelaskan situasi saya, kemudian mengenalkan saya ke perusahaan pinjaman yang andal yaitu SANDRAOVIALOANFIRM. Saya mendapat pinjaman saya sebesar Rp900.000.000 dari SANDRAOVIALOANFIRM dengan tarif rendah 2% dalam 24 jam yang saya gunakan tanpa tekanan atau tekanan. Jika Anda membutuhkan pinjaman Anda dapat menghubungi dia melalui email: (sandraovialoanfirm@gmail.com)

  Jika Anda memerlukan bantuan dalam melakukan proses pinjaman, Anda juga bisa menghubungi saya melalui email: (widyaokta750@gmail.com) dan beberapa orang lain yang juga mendapatkan pinjaman mereka Mrs. Jelli Mira, email: (jellimira750@gmail.com). Yang saya lakukan adalah memastikan saya tidak pernah terpenuhi dalam pembayaran cicilan bulanan sesuai kesepakatan dengan perusahaan pinjaman.

  Jadi saya memutuskan untuk membagikan karya bagus Tuhan melalui SANDRAOVIALOANFIRM, karena dia mengubah hidup saya dan keluarga saya. Itulah alasan Tuhan Yang Mahakuasa akan selalu memberkatinya.

  ReplyDelete
 18. Hari yang baik untuk semua warganegara Indonesia dan juga semua ASIA, nama saya ialah Puan Nurliana Novi, saya ingin berkongsi kesaksian hidup saya di sini di platform ini untuk semua warganegara Indonesia dan seluruh Asia berhati-hati dengan peminjam di internet, Allah telah menyokong saya melalui ibu Puan Elina yang baik

   Selepas beberapa tempoh cuba mendapatkan pinjaman dari sebuah institusi kewangan, dan ditolak secara berterusan, jadi saya memutuskan untuk mendaftar melalui pinjaman dalam talian tetapi saya ditipu dan saya kehilangan Rp 15,000,000 dengan peminjam pinjaman yang berbeza.

  Saya menjadi sangat terdesak untuk mendapatkan pinjaman, jadi saya berbincang dengan seorang teman saya yang kemudiannya mengarahkan saya kepada Puan Elina, yang merupakan pemilik syarikat pemberi pinjaman global, jadi kawan saya meminta saya memohon dari Puan Elina, jadi saya merombak keberanian Dan dihubungi Puan Elina.

  Saya memohon untuk pinjaman sebanyak Rp500,000,000 dengan kadar faedah 2%, jadi pinjaman itu telah diluluskan dengan mudah tanpa tekanan dan semua pengaturan dibuat atas pemindahan kredit, disebabkan oleh fakta bahawa ia tidak memerlukan cagaran dan jaminan untuk pinjaman Pemindahan Saya hanya diberitahu untuk mendapatkan sijil perjanjian lesen permohonan Mereka untuk memindahkan kredit saya dan dalam masa kurang dari dua jam wang pinjaman telah dimasukkan ke dalam akaun bank saya.

  Saya fikir ia adalah satu jenaka sehingga saya menerima panggilan dari bank saya bahawa akaun saya dikreditkan dengan jumlah sebanyak Rp500,000,000. Saya sangat gembira bahawa ALLAH telah akhirnya menjawab doa saya dengan memerintahkan pinjaman saya dengan pinjaman asal saya, yang telah memberikan saya keinginan hati saya.


  Mereka juga mempunyai pasukan pakar yang akan menasihati anda tentang jenis perniagaan yang anda ingin melabur dan bagaimana untuk melabur wang anda, supaya anda tidak akan pernah bangkrut lagi dalam hidup anda.


  Semoga ALLAH memberkati Ibu Elina kerana membuat hidup mudah bagi saya, jadi saya menasihati sesiapa yang berminat untuk mendapatkan pinjaman untuk menghubungi Puan Elina melalui e-mel: elinajohnson22@gmail.com untuk pinjaman anda

  Akhirnya saya ingin mengucapkan terima kasih kepada anda semua untuk meluangkan masa untuk membaca kesaksian kehidupan saya yang sebenarnya tentang kejayaan saya dan saya berdoa Tuhan akan melakukan kehendak-Nya dalam hidup anda.
  Satu lagi nama saya adalah mrs nurliana novi, anda boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut melalui e-mel saya: nurliananovi96@gmail.com

  ReplyDelete
 19. Assalamualaikum
  'Insya Allah' ISKANDAR LESTARI LOAN FIRM menawarkan pinjaman dengan tingkat persentase tahunan yang sangat rendah APR menghubungi kami melalui e-mail kami: {iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com} untuk menikmati hal berikut: apakah Anda ditolak oleh Bank sebagai akibat dari kredit Sejarah Buruk Anda berutang secara finansial apakah Anda memerlukan dana untuk ekspansi bisnis atau Anda ingin memulai bisnis dengan modal tambahan atau Anda memerlukan pinjaman yang sangat besar untuk melaksanakan proyek ini, antara lain dengan ISKANDAR LOAN FIRM Anda bisa mengatakan "Alhamdulillah" karena kami menjamin kelayakan kepercayaan kejujuran 100% dalam pelayanan kami segera hubungi kami BBM INVITE: {D8980E0B} atau melalui alamat e-mail di atas Assalamu'alaikum wr wb,

  ReplyDelete
 20. Selamat hari semua orang,

  Ini untuk memberi tahu masyarakat umum bahwa ONE BILLION RISING FUND saat ini menawarkan Pinjaman jangka panjang dan jangka pendek kepada badan-badan perusahaan dan koperasi yang secara serius memerlukan dukungan finansial untuk meningkatkan bisnis atau kebutuhan keuangan lainnya dengan tingkat suku bunga rendah. untuk segala bentuk pinjaman keuangan, di bagian manapun di dunia Ini terjangkau, dengan suku bunga rendah, fasilitas dijamin, Mari kita memiliki aplikasi Anda sekarang dengan rincian Anda untuk diproses lebih lanjut hubungi kami dengan informasi berikut di bawah ini.
  via email: onebillionrisingfund@gmail.com
  BBM: D8E814FC
  kami menawarkan pinjaman dalam berbagai mata uang

  DOLLAR
  POUND
  EURO
  NAIRA
  IDR

  Tarima Kasih

  ReplyDelete
 21. Circle of light,ALLAHU AKBAR..
  I am Mrs. Annisa Ahmad, a private lender who provides life opportunity loans. Do you need an immediate loan to pay off your debts or do you need a loan to fix your business? You have been rejected by banks and other financial institutions? Do you need a loan or a mortgage? Looking for more because we're here to make all your financial problems a thing of the past. We lend funds to individuals who need financial help, who have bad credit or need money to pay bills, to invest in a business with a 1% interest rate. I would like to use this medium to let you know if we provide reliable and reliable assistance. So contact us today via email at: {annisaahmadlaoncompany@gmail.com} honest trust in our service.

  Assalamu`alaikum wr wb,

  ReplyDelete
 22. Ini luar biasa saat saya mengira semua telah selesai dengan saya Ibu Iskandar datang untuk menyelamatkan saya. Saya sangat berhutang sejauh orang-orang yang saya pinjam uang dari geng melawan saya dan kemudian membuat saya ditangkap sebagai akibat dari hutang saya. ditahan selama berbulan-bulan maka masa rahmat diberikan kepada saya saat saya dipulangkan dan dibebaskan untuk pergi dan mencari uang untuk membayar semua hutang yang saya terima sehingga saya diberitahu bahwa ada beberapa kreditur sah online sehingga saya harus mencari Karena melalui blog saya berualang kali tertipu tapi ketika saya menemukan Ibu Iskandar CEO ISKANDAR LESTARI LOAN FIRM, Tuhan mengarahkan saya ke iklannya melalui blog karena daya tarik saya terhadapnya adalah benar-benar mukjizat mungkin karena Tuhan telah melihat bahwa saya memiliki banyak menderita karena itulah dia mengarahkan saya kepadanya. Jadi saya menerapkannya dengan antusias setelah beberapa jam pinjaman saya disetujui oleh Dewan dan dalam dua hari saya dikreditkan dengana jumlah pasti yang saya berikaan untuk semua ini tanpa jaminan tambahan Kredit Tanpa Agunan (KTA) sama seperti saya berbicara dengan Anda sekarang saya telah dapat menghapus semua hutang saya dan sekarang saya memiliki supermarket sendiri, saya tidak memerlukan bantuan orang lain sebelum saya memberi makan atau mengambil keuangan apa pun keputusan saya tidak punya urusan dengan Polisi lagi saya sekarang adalah wanita merdeka. Anda ingin mengalami kemandirian finansial seperti saya silahkan hubungi Ibu melalui BBM-nya: {D8980E0B} atau melalui email perusahaan: (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com) Anda tidak dapat memperdebatkan fakta bahwa di dunia kesulitan ini Anda memerlukan seseorang untuk membantu Anda mengatasi gejolak keuangan dalam hidup Anda dengan satu atau lain cara, jadi saya memberi Anda mandat untuk mencoba dan menghubungi Ibu Iskandar di alamat di atas sehingga bisa mengatasi kemerosotan keuangan dalam hidup Anda. Anda bisa menghubungi saya melalui email berikut: (anggaannisa1979@gmail.com)) selalu bersikap positif dengan Ibu Iskandar dia akan melihat Anda melalui semua tantangan finansial Anda dan kemudian memberi Anda sebuah tampilan baru finansial.

  ReplyDelete
 23. TAWARAN PINJAMAN UNTUK SEMUA (MEMOHON SEKARANG)

  Adakah anda seorang ahli perniagaan atau wanita? Adakah anda dalam apa-apa tekanan kewangan? adakah anda perlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda mempunyai pendapatan yang rendah dan sukar untuk mendapatkan pinjaman daripada bank tempatan dan institusi kewangan lain? Jawapannya di sini, Firma Pinjaman Matilda Blake adalah jawapannya. Kami menawarkan;

  a) pinjaman peribadi, pengembangan perniagaan.
  b) Permulaan dan pendidikan perniagaan.
  c) penyatuan hutang.
  d) Pinjaman Keras Wang.

  Walau bagaimanapun, kaedah kami menawarkan kemungkinan untuk menunjukkan jumlah pinjaman yang diperlukan dan juga tempoh yang anda mampu untuk menyelesaikan pembayaran balik pinjaman dengan kadar faedah sebanyak 2%. Ini memberi peluang kepada anda untuk mendapatkan wang yang anda perlukan. Calon yang berminat perlu menghubungi kami melalui Email: matildablakeloanfirm@gmail.com

  ReplyDelete
 24. BAIK BARU BAIK BARU

  Saya adalah Ibu Mirabe Daniels saya adalah pemberi pinjaman pinjaman yang dapat diandalkan dan sah.
  Kami menawarkan kondisi yang nyata dan mudah dengan tingkat bunga 2%. dari
  $ 1.000 - $ 100.000. Euro dan Pound. Saya memberikan pinjaman kepada pengusaha juga untuk:

  Kredit pribadi,
  Pinjaman siswa,
  Kredit transportasi
  Pinjaman usaha
  pinjaman perusahaan

  hubungi saya langsung untuk informasi lebih lanjut.
  Email: mirabeldanielloanfirm@gmail.com

  ReplyDelete
 25. Saya adalah Ibu Nur Amalina, saya ingin menggunakan media ini untuk memperingatkan orang-orang yang mencari pinjaman internet di Asia dan di seluruh dunia untuk berhati-hati, karena mereka adalah banyak scammers dan pemberi pinjaman pinjaman palsu di internet. Saya ingin membagikan kesaksian saya tentang bagaimana Tuhan menolong saya dengan mengarahkan saya kepada pemberi pinjaman asli, setelah itu saya telah scammed oleh beberapa pemberi pinjaman di internet. Saya hampir kehilangan harapan sampai Tuhan menggunakan teman saya yang kemudian menyebut saya sebagai pemberi pinjaman yang sangat andal bernama Mrs. Charity meminjamkan pinjaman tanpa jaminan sebesar 750 juta rupiah Indonesia (Rp750.000.000) dalam waktu kurang dari 48 jam tanpa tekanan dan hanya dengan suku bunga 2% saja.

  Saya sangat terkejut saat memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah yang saya ajarkan dikirim langsung ke akun saya tanpa penundaan. Karena saya berjanji bahwa saya akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres. Jadi jika Anda memerlukan pinjaman, silakan hubungi dia melalui email: (charitywhitefinancialfirm@gmail.com) dan dengan rahmat Tuhan dia tidak akan mengecewakan Anda dalam mendapatkan pinjaman jika Anda memenuhi persyaratannya.

  Anda juga bisa menghubungi saya di email saya: (nuramalinasofiyani05@gmail.com) Akan melakukan yang terbaik untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya yang saya kirim langsung ke rekening bulanan. Itulah alasan Tuhan Yang Mahakuasa akan selalu memberkatinya.

  ReplyDelete
 26. Saya sangat bersyukur kepada Ibu Iskandar Lestari karena telah memberi saya pinjaman sebesar Rp700.000.000,00 saya telah berhutang selama bertahun-tahun sehingga saya mencari pinjaman dengan sejarah kredit nol dan saya telah ke banyak rumah keuangan untuk meminta bantuan namun semua menolak saya karena rasio hutang saya yang tinggi dan sejarah kredit rendah yang saya cari di internet dan tidak pernah menyerah saya membaca dan belajar tentang ISKANDAR LESTARI LOAN FIRM di salah satu blog saya menghubungi Mrs Iskandar Lestari konsultan kredit via email:(iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com) dengan keyakinan bahwa pinjaman saya diberikan pada awal tahun 2017 dan harapan datang lagi, kemudian saya menyadari bahwa tidak semua perusahaan pinjaman di blog benar-benar palsu karena semua hautang finansial saya telah diselesaikan, sekarang saya memiliki nilai yang sangat besar dan usaha bisnis yang patut ditiru, saya tidak dapat mempertahankan ini untuk diri saya jadi saya harus memulai dengan membagikan kesaksian perubahan hidup ini yang dapat Anda hubungi Ibu Iskandar via email: (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)atau melalui dia BBM INVITE:{D8980E0B} facebook (www.facebook.com/iskandar.lesteri.7)
  Website: (iskandarlestari.wordpress.com)

  ReplyDelete